Składniki:
10 dag miękkiego masła
4 łyżki płynnego miodu
2 jajka
2 laski wanilii (lub 2 torebki cukru wanilinowego)
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz lub papier do pieczenia
Wykonanie:
Masło z miodem i jajkami utrzeć na kremową masę. Dodać miąższ z laski wanilii, wymieszać. Włączyć piekarnik na 200°C. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo, mieszając, dodawać do kremowej masy. Blachę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką nabierać ciasto i formować na blasze małe kulki - ciasteczka. Zostawić między nimi około 3 cm odstępu, bo podczas pieczenia trochę się rozpływają. Gdy ciastka zarumienią się na brzegach, znaczy, że są gotowe. Jak najszybciej zdjąć je z blachy, gdyż szybko twardnieją. Przechowywać w blaszanym pudełku.
Do ciasteczek świetnie pasuje herbata aromatyzowana wanilią.
Pomóż w rozwoju naszego portalu