W tym roku - przy wyjątkowo pięknej pogodzie - o palmę pierwszeństwa rywalizowało 13 wykonawców. Były to grupy śpiewacze, chóry, kapele i soliści. Piosenką, tańcem i barwnymi strojami podbijali serca jurorów, a przede wszystkim publiczności, rywalizując o najwyższe trofeum Łużyckie Skrzypce.
Festiwalowe szranki uroczyście otworzył burmistrz Lubania Arkadiusz Słowiński, życząc wszystkim powodzenia. Na scenie zaprezentowało się 13 uczestników: „Lubaniacy”, „Lubańskie Złote Nutki”, „Echo Bukowiny” z Lubania, „Gościszowianki” z Gościszowa, „Lasowianie” z Pieńska, „Cisowianki” z Henrykowa Lubańskiego, „Łużyczanki” z Pobiednej, „Jarzębina” z Zawidowa, „Polne Kwiaty” z Zaręby, Kapela Herbutów z Osiecznicy, „Chabry” z Kwieciszowic oraz „Rybniczanki” z Rybnicy. Dodatkową atrakcją festiwalu, na którą wszyscy każdego roku niecierpliwie czekają, były konkursy kulinarne na najlepsze wyroby pierogowe i pierogopodobne, potrawy ziemniaczane oraz nalewki domowej roboty. Na stołach zostały zaprezentowane specjały przygotowane według bardzo starych, nierzadko zapominanych już receptur.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Jury pod przewodnictwem Bożeny Adamczyk-Pogorzelec, byłej dyrektor lubańskiego muzeum i etnografa zarazem wraz z Marzeną Różańską, sekretarzem miasta, Elżbietą Sindrewicz, naczelnikiem Wydziału Infrastruktury Urzędu Miasta Lubań oraz Kazimierzem Kiljanem, emerytowanym dyrektorem MDK i pomysłodawcą festiwalu i Mieczysławem Iwanowem, radnym - po burzliwej dyskusji dokonało wyboru najlepszych wykonawców oraz najsmaczniejszych potraw i nalewek.
Wszyscy prezentujący się na scenie zasługiwali na słowa uznania, ale festiwalowa formuła ma swoje zasady. Należało wybrać tych najlepszych i nagrodzić ich najwyższymi trofeami. I miejsce i złote Łużyckie Skrzypce otrzymał zespół „Gościszowianki” z Gościszowa, II miejsce i srebrne Łużyckie Skrzypce przypadły w udziale „Lasowianom” z Pieńska, natomiast III lokatę i brązowe Łużyckie Skrzypce otrzymała Kapela Herbutów z Osiecznicy. Przyznano również wyróżnienie zespołowi „Łużyczanki” z Pobiednej. Bardzo trudnym zadaniem było wybranie najlepszych wyrobów pierogowych i ziemniaczanych. Komisja ostatecznie postanowiła przyznać w tej kategorii I miejsce zespołowi „Cisowianki” za wyjątkowe pierogi z bobem, zaś zespołowi „Jarzębna” z Zawidowa wyróżnienie za specjały z jabłkiem i soczewicą. Za najlepszą nalewkę domową uznano „sosnówkę” przygotowaną przez „Rybniczanki”. Barwna impreza zgromadziła liczną widownię, która gustuje w niepowtarzalnym klimacie folkloru i smakach tradycyjnej kuchni. Nawet deszcz, który pokropił uczestników, nie przeszkodził w przeprowadzeniu tego barwnego widowiska.