Nie sposób wymienić wszystkich zalet jabłek. Regulują żołądek, leczą biegunkę i zaparcia, wzmacniają pracę serca, wspaniale działają na krążenie krwi. Pektyny i kwasy organiczne w nich zawarte zapobiegają rozwojowi drobnoustrojów w jamie ustnej. Zalecane są w dietach odchudzających. Bogate w wapń i krzem, wzmacniają włosy i paznokcie. Mawia się, że jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala.
Śliwki węgierki mają tyle pektyn co jabłka, zawierają sporo wapnia, żelaza i fosforu, witaminy B i A. Suszone zwielokrotniają właściwości odżywcze.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Przepis bez cukru nie zadowoli łasuchów, docenią go za to diabetycy. Marmolada podana na zimno z miodem gryczanym to smaczny deser.
Składniki:
• 3 kg jabłek antonówek
• 2 kg śliwek węgierek
Wykonanie:
Owoce umyć. Jabłka obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Śliwki wydrylować. Osobno prażyć owoce do miękkości. Następnie zlać masę jabłkową i śliwkową do jednego garnka. Całość wymieszać i prażyć jeszcze przez 20 minut. Gorącą marmoladę wlać do słoików. Pasteryzować w kąpieli wodnej ok. 30 minut. Można też wyparzyć słoje wrzątkiem, wlać do nich gorącą marmoladę i mocno zakręcić. Całość okryć dobrze kocem i zostawić na kilka godzin do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Porcja na 8 słoików o pojemności 250 ml.