SKŁADNIKI:
50 dag ciasta francuskiego (dwa opakowania gotowego)
10 dag masła
10 dag mielonych migdałów
1 cały migdał
10 dag cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki rumu
białko do smarowania
WYKONANIE:
Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu.
W misce ucierać migdały i dodawać kolejno żółtka, masło oraz cukier puder. Gdy masa stanie się gładka, dodać mąkę ziemniaczaną i rum. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na dwie części, z każdej wyciąć koło o średnicy ok. 25 cm. Okrągłą formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na blasze jeden krążek ciasta. Rozsmarować na nim masę migdałową, w którą wcisnąć migdał, i przykryć drugim krążkiem ciasta.
Brzegi zwilżyć i delikatnie skleić. Wierzch ciasta dekoracyjnie ponacinać i posmarować białkiem. Piekarnik rozgrzać do 200oC. Ciasto piec ok. 30 minut, aż będzie złociste.
Pomóż w rozwoju naszego portalu