Składniki:
• 2 paczki delicji
• filiżanka mocnej kawy
• 50 ml rumu
• 2 galaretki brzoskwiniowe
Ciasto:
• 8 białek
• 3 żółtka
• 25 dag cukru
• 10 dag orzechów włoskich siekanych
• 10 dag orzechów mielonych
• 10 dag wiórków kokosowych
• 10 dag rodzynek
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Krem:
• 1 puszka brzoskwiń
• 1,5 kostki masła
• 3 łyżki cukru
• 1 łyżka mąki pszennej
• 5 żółtek
• ¾ szklanki wody
• 2 budynie śmietankowe bez cukru
• 2 paczki delicji
• filiżanka mocnej kawy
• 50 ml rumu
• 2 galaretki brzoskwiniowe
Białka ubić, dodać cukier, żółtka i proszek do pieczenia. Mąką obsypać bakalie, wymieszać i dodać do masy jajecznej. Ciasto podzielić na dwie części. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać pierwszą część ciasta i piec ok. 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 160°C. Podobnie zrobić z drugą częścią ciasta.
Krem: Sok z brzoskwiń zagotować z cukrem. Budynie śmietankowe rozpuścić w ¾ szklanki wody, dodać mąkę i żółtka. Wszystko wymieszać i wlać na wrzący sok. Mieszać, żeby się nie przypaliło, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na upieczony placek bakaliowy wyłożyć połowę kremu. Na to układać delicje nasączone kawą z rumem. Na ciastka wyłożyć drugą część kremu, pozostawiając kilka jego łyżek. Przykryć drugim plackiem i cieniutko posmarować pozostałym kremem. Na wierzchu wyłożyć pokrojone brzoskwinie. Całość zalać wcześniej przygotowaną galaretką (2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody).