Składniki
Biszkopt:
• 3 jajka
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
• 30 dag obranych orzechów włoskich
• ¾ szklanki cukru
• 5 jajek
• 3 łyżki bułki tartej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Krem:
• 40 dag masła
• ¼ l ajerkoniaku
• 1-2 łyżki cukru pudru
Polewa:
• 10 dag gorzkiej czekolady
• 50 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
• ½ łyżki masła
Ponadto:
• 4 łyżki kwaśnego dżemu (np. z czarnej porzeczki), woda z cytryną i miodem
• 10 dag orzechów włoskich
Wykonanie:
Biszkopt:
Jajka utrzeć z cukrem na puch. Następnie po trochu dodawać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przełożyć do okrągłej formy (średnica 24 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 min w temp. 180oC.
Reklama
Ciasto:
Orzechy zmielić, dodać bułkę tartą i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem i dodać do orzechów. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą orzechową. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min w temp. 180°C. Po przestudzeniu wyjąć z formy i przekroić na pół.
Krem:
Miękkie masło (wcześniej wyjąć z lodówki) utrzeć na gładką masę. Nie przerywając ucierania, dodawać po trochu ajerkoniak. Według uznania, można dodać odrobinę cukru pudru.
Polewa:
Śmietankę zagotować w garnku. Dodawać po kawałku czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Na koniec dodać masło i chwilę pogotować. Przygotować tort: Biszkopt nasączyć kilkoma łyżkami wody z cytryną i miodem, posmarować dżemem. Przykryć częścią ciasta orzechowego (nie nasączać). Rozsmarować połowę kremu. Przykryć drugą częścią ciasta orzechowego. Boki posmarować kremem i obsypać posiekanymi orzechami. Wierzch ciasta udekorować polewą czekoladową i kremem, przybrać orzechami.
Wykonanie: Graziako