Rafał i Robert pierwsze szlify cukiernicze otrzymali w zakładzie ojca, potem szkolili się we Wrocławiu i w Warszawie. Obecnie są wzorem dla niewiele młodszych kolegów, którzy od kilku lat przyjeżdżają
w styczniu do Jeleniej Góry na dolnośląski etap Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Ciastkarz. Tak było także w tym roku.
Część praktyczną przeprowadzono w zakładzie Piotra Liebersbacha w podjeleniogórskim Siedlęcinie. Po podliczeniu punktów z części teoretycznej i praktycznej okazało się, że wygrała Magdalena Karniej
z Sobótki, odbywająca praktykę w zakładzie piekarsko-cukierniczym Mariana Bąkowskiego w Rogowie Sobóckim. Jest uczennicą Zespołu Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu.
Drugie miejsce zajęła Marzena Skroboń, trzecie - Edyta Bzdawka, czwarte - Agnieszka Galera. Uczą się w tej samej szkole co zwyciężczyni. Wręczenie nagród odbyło się w jeleniogórskim ratuszu.
W tegorocznym dolnośląskim finale wystartowało 22 uczestników z: Wrocławia, Jeleniej Góry, Oleśnicy, Kamiennej Góry i Bolesławca.
Nad właściwym przebiegiem imprezy czuwała komisja kuratoryjna, przedstawiciele miejscowego cechu oraz Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP, w tym Stanisław Mrugała z Jeleniej Góry,
Halina Ciepiela z Piechowic i Ludwik Kusak z Wrocławia. Finał ogólnopolski odbędzie się w marcu we Wrocławiu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu