SKŁADNIKI:
• 1 kg owoców: truskawki, maliny i/lub wydrylowane czereśnie
• 2 galaretki truskawkowe lub brzoskwiniowe
• 150 ml śmietany 30-procentowej (kremówki)
• 1 łyżka cukru
• cukier wanilinowy
WYKONANIE:
Owoce umyć, obrać i pokroić. Wszystko wymieszać i przełożyć do głębszego naczynia szklanego. Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody, niż podano na opakowaniu. Tężejącą galaretką zalać owoce. Naczynie wstawić do lodówki. Schłodzony torcik wyjąć na talerz, odwróciwszy naczynie do góry dnem (aby łatwiej odchodziło od brzegów, naczynie można na moment zanurzyć w gorącej wodzie). Kroić na porcje.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru i cukrem wanilinowym.
Do każdej porcji dodać bitą śmietanę.
Pomóż w rozwoju naszego portalu