Reklama

Z zakonnej kuchni

Kurczak faszerowany mięsem

Przepis na kurczaka faszerowanego mięsem lub warzywami – niby prosty, a przyrządzony w ten sposób kurczak smakuje zupełnie inaczej niż zwykle. Przygotowanie wymaga więcej czasu niż przygotowanie zwykłego mięsa, ale efekt jest wyśmienity. To dobry pomysł na niedzielny obiad.

Niedziela Ogólnopolska 40/2016, str. 58

[ TEMATY ]

jedzenie

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• kurczak (ok. 1,2 kg)

• 20 dag chudej wieprzowiny

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 2 wątróbki drobiowe

Reklama

• pół kajzerki

• pęczek zielonej pietruszki

• 1 jajko (białko i żółtko osobno)

• przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Kurczaka umyć, usunąć tłuszcz, szyjkę i kuper. Oprószyć solą i pieprzem na wierzchu i wewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce. Przygotować farsz: mięso wieprzowe zemleć w maszynce, także wątróbki i namoczoną wcześniej kajzerkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki i żółtko. Całość przyprawić. Na koniec dodać ubitą pianę z białka i delikatnie wymieszać. Farszem wypełnić wnętrze kurczaka, skórę zszyć lub spiąć wykałaczkami. Kurczaka przełożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor (ok. 1 godz.) w temp. 180°C.

Wykonanie: Graziako

2016-09-28 08:34

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Karkówka z pieczarkami i papryką

Bardzo smaczne danie obiadowe i naprawdę niewymagające pracy. Wszystkie składniki wystarczy ułożyć w naczyniu, wstawić do piekarnika – i gotowe. Podawać można z ziemniakami, ryżem lub według uznania.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Zmarł Jan Artur Tarnowski

2024-04-18 11:23

Ks. Wojciech Kania/Niedziela

Wczoraj w godzinach popołudniowych odszedł do Pana Jan Artur Tarnowski.

Syn ostatnich właścicieli Dzikowa zmarł w Warszawie. Za niecałe dwa miesiące obchodziłby swoje 91 urodziny. Odszedł Człowiek wielkiego serca otwartego zwłaszcza dla najbardziej potrzebujących, wspierał bowiem wiele instytucji, a zwłaszcza te, które zakładały lub zakładali jego przodkowie, kontynuując tym samym ich niepisany testament, jak Dom Pomocy Społecznej dla Osób Dorosłych Niepełnosprawnych Intelektualnie oraz dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnych Intelektualnie, który przed przeszło wiekiem powołali do życia jego dziadkowie Zofia z Potockich i Zdzisław Tarnowski. Wspierał również ludzi, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji, w tym obywatelki i obywateli Ukrainy, dotkniętych skutkami wojny.

CZYTAJ DALEJ

Bp Milewski do młodych: nie zmarnujcie bierzmowania

2024-04-18 19:23

[ TEMATY ]

bierzmowanie

Płock

bp Mirosław Milewski

Karol Porwich/Niedziela

- Bardzo zależy mi na tym, żebyście nie zmarnowali bierzmowania. Zachowajcie w sobie prawdę i otwartość na dary Ducha Świętego, na Boga i drugiego człowieka - powiedział bp Mirosław Milewski w Nasielsku w diecezji płockiej. Dokonał wizytacji parafii pw. św. Katarzyny i udzielił młodzieży sakramentu bierzmowania.

Bp Milewski na podstawie Ewangelii Janowej (J 6,44-51) podkreślił, że „Jezus jest chlebem żywym”: - Za każdym razem, kiedy spożywamy ten chleb, zagłębiamy się w istotę miłości Boga. Już nie żyjemy dla nas samych - zauważał biskup pomocniczy diecezji płockiej.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję