Składniki:
Biszkopt:
• 5 jajek
• 5 łyżek cukru
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 2/3 szklanki mąki tortowej
• 1/3 szklanki kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
Masa czekoladowa:
• 250 g suszonych śliwek bez pestek
• 100 ml alkoholu, np. wódki
• 200 g masła w temp. pokojowej
• 250 g nutelli
Poncz:
• 1/3 szklanki wywaru z kawy
• 1 łyżka alkoholu
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, aż masa stanie się gęsta i lśniącą. Dodawać po jednym żółtku, miksując na niskich obrotach. Dodać suche składniki i delikatnie połączyć, aby piana jak najmniej opadła. Formę o wymiarach 30×22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w temp. 170oC przez ok. 30-35 min. Zostawić do wystudzenia. Śliwki (najlepiej kalifornijskie) ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody z cukrem (2 łyżki), odsączyć i pokroić w paski. Zalać alkoholem i zostawić na całą noc. Masło chwilę miksować, następnie stopniowo dodawać nutellę. Na koniec dodać alkohol, w którym się moczyły śliwki, i wymieszać. Biszkopt nasączyć ponczem i wyłożyć na niego masę czekoladową, wyrównać. Na wierzch ułożyć pokrojone śliwki. Oprószyć kakao.