Reklama

Zdrowie

Szparagi z jajkiem i parmezanem

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
120 g szparagów
2 jajka
2 garście rukoli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki musztardy
3 łyżki tartego parmezanu
2 kromki chleba, np. żytniego

Przygotowanie:
Szparagi umyć i odłamać końcówki. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 4-5 min. Jajka ugotować na półtwardo, ostudzić w zimnej wodzie i obrać. Na talerzu położyć rukolę oraz ugotowane szparagi. Na szparagach położyć jajka przekrojone wzdłuż. Z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku i musztardy przygotować sos. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć, można dodać odrobinę ciepłej wody. Całość posypać startym parmezanem. Podawać z sosem i pieczywem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Męski problem

2024-06-04 12:34

Niedziela Ogólnopolska 23/2024, str. 72-73

[ TEMATY ]

zdrowie

mężczyzna

Adobe Stock

Na dolegliwości związane z układem moczowo-płciowym może cierpieć każdy mężczyzna. Nie są one powodem do wstydu, ale powinny skłonić do poszukiwania rozwiązań.

Najczęstszym problemem jest łagodny rozrost prostaty, czyli jej niezłośliwe powiększenie, które występuje u ok. połowy mężczyzn po 50. roku życia. Zwykle początkowo nie daje ono żadnych objawów, dlatego tym bardziej warto się badać, gdyż wcześnie wykryte problemy da się szybciej wyleczyć lub zmniejszyć ich nasilenie. Jeśli to zaniedbamy, może się pojawić stan zapalny, a nawet nowotwór.

CZYTAJ DALEJ

Zakopane: pożegnanie ks. Stanisława Szyszki, honorowego obywatela stolicy polskich Tatr

2024-06-27 20:42

[ TEMATY ]

pogrzeb

Zakopane

commons/wikimedia.pl

Był pierwszym proboszczem parafii św. Krzyża i jego budowniczym, współorganizował wizytę św. Jana Pawła II w Zakopanem w 1997 r. Był honorowym obywatelem tego miasta. 26 i 27 czerwca odbyły się w stolicy polskich Tatr uroczystości pogrzebowe ks. prałata Stanisława Szyszki.

W drugim dniu uroczystości przewodniczył im kard. Stanisław Dziwisz, metropolita senior archidiecezji krakowskiej i bp pomocniczy archidiecezji krakowskiej Robert Chrząszcz. Kard. Dziwisz powiedział, że ks. Stanisław Szyszka był wrażliwy na sprawy Kościoła, archidiecezji i ojczyzny. - Niech się modli dalej, w inny sposób, za prezbiterium krakowskie, o nowe powołania kapłańskie, o Polskę, aby była wierna Chrystusowi, żeby nie schodziła z tej drogi - zaznaczył hierarcha z Krakowa.

CZYTAJ DALEJ

Kardynał O'Malley: nie wystawiać dzieł oskarżonego o przemoc seksualną ks. Rupnika

2024-06-28 21:02

[ TEMATY ]

Watykan

S. Amata CSFN

Szef Papieskiej Komisji ds. Ochrony Nieletnich kard. Sean O’Malley w liście do szefów dykasterii (urzędów Kurii Rzymskiej) poprosił, by nie wystawiano dzieł autorów nadużyć seksualnych. To odniesienie do sprawy wydalonego z zakonu jezuitów Marko Rupnika, którego mozaiki znajdują się w wielu miejscach.

Słoweński ksiądz, który długo mieszkał w Rzymie, został oskarżony przez kilka zakonnic o przemoc seksualną i psychologiczną. Ich zeznania wstrząsnęły opinią publiczną i środowiskami kościelnymi. Papież Franciszek podjął decyzję o przeprowadzeniu jego procesu kanonicznego. Dochodzenie wszczęła Dykasteria Nauki Wiary.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję