Skrzyp jest bogaty w sole mineralne (żelazo, mangan, kobalt) i krzemionkę. Krzemionka jest niezbędna dla zdrowia stawów, serca, układu krwionośnego, układu pokarmowego, mięśni, stawów i chrząstek. Wzmacnia kości i poprawa ich gęstość. Aby pozyskać krzemionkę, najlepiej przyrządzić odwar ze skrzypu polnego. Doktor Henryk Różański radzi, aby w tym celu 1 łyżkę ziela zalać szklanką wody i po doprowadzeniu do wrzenia gotować jeszcze przez 15 min. Następnie odstawić na 30 min do naciągnięcia, przecedzić i pić 4 razy dziennie po 100 ml.
Odwar skrzypu jest pomocny przy atakach kamieni nerkowych, w obrzękach spowodowanych schorzeniami nerek i serca, w kamicy moczowej, skazie moczanowej, a także przy krwawieniach z nosa, płuc, w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, w gośćcu, w miażdżycy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Zawarta w zielu krzemionka, doskonale rozpuszczalna w wodzie, wpływa bardzo korzystnie na przeróżne procesy metaboliczne. Regularne picie herbatki ze skrzypu zwiększa ilość wydalanego moczu i oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Powinny ją pić osoby zmagające się z otyłością. Aby ją przyrządzić, 1 łyżkę suszonego ziela zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na 20 min. Po przecedzeniu pijemy w 2-3 porcjach w ciągu dnia.
Regularne picie skrzypu wpływa także pozytywnie na stan skóry, paznokci i włosów. Włosy można także myć odwarem ze skrzypu, aby powstrzymać ich wypadanie i pobudzić je do wzrostu. Odwar pomocny jest ponadto w chorobach kobiecych. Służy do podmywań i irygacji przy upławach białych. Odwar ze skrzypu powinny pić zwłaszcza osoby starsze, cierpiące na osteoporozę, a także pragnące opóźnić procesy starzenia się organizmu, aby uzupełniać niedobory krzemu.
Pamiętajmy, że przy dłuższym zażywaniu skrzypu polnego powinniśmy przyjmować 1-2 razy dziennie jedną tabletkę witaminy B1.