Reklama

Watykan

Polskie ryby wyruszają do Rzymu i Watykanu

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W czwartek 17. grudnia br. w Ambasadzie RP w Rzymie odbędzie się spotkanie wigilijne dla Polonii włoskiej połączone z degustacją polskich ryb. Dzień później nasze ryby będą ozdobą stołów m.in. w Papieskiej Akademii Dyplomatycznej. Towarzystwo Promocji Ryb „Pan Karp” zawiezie tam nie tylko karpie ze stawów, ale też śledzie, dorsze i flądry z Bałtyku.

W dwóch poprzednich latach potrawy z karpi z Brzeszcz i Rytwian uświetniły obiad dla 100 Gwardzistów Szwajcarskich oraz Polonii zgromadzonej przy rzymskiej parafii św. Stanisława B.M. Wykwintne potrawy trafiły wówczas także na stoły obu Papieży - zarówno Benedykta XVI , jak i Franciszka.

Tym razem żywe karpie tynieckie wyhodowane w Gospodarstwie Rybackim „Przyborów” wypłyną łodzią już 12. grudnia z Tyńca pod Krakowem aż do Torunia, by w mieście Kopernika spotkać się z rybami bałtyckimi: śledziami, dorszami i flądrami, które zostaną dostarczone przez Organizację Rybaków Łodziowych z Kołobrzegu i Pomorską Organizację Producentów „Arka” z Gdyni. Jest to nawiązanie do średniowiecznej tradycji spławiania żywych karpi hodowanych w rejonach górnej Wisły na Zamek Królewski na Wawelu i dalej do polskich miast wzdłuż biegu tej rzeki. Natomiast podróż w górę Wisły odbywały wówczas zasolone w beczkach śledzie. Gdy ryby przypłyną z Tyńca i znad morza dotrą do Torunia, na nabrzeżu tego starego grodu rozegra się walka o drogocenne ryby pomiędzy polskimi rycerzami a załogą krzyżackiego zamku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Potrawy z polskich ryb będą przygotowane przez 5 osobową ekipę kucharzy z Torunia, Bydgoszczy, Łodzi, Krakowa i Warszawy pod dowództwem szefa kuchni Tomasza Łagowskiego. W menu znajdzie się m.in. wędzony karp rytwiański na podpłomykach z masłem z podgrzybków, galaretka z dorsza z warzywami, karp w sosie piwno-piernikowym, smażone śledzie z musem chrzanowo-gruszkowym, filety z flądry w sosie kaparowym, a także zupa rybna na białym winie. Na deser podane zostanie ciasto piernikowe i serowy kołocz śląski z Warszowic koło Skoczowa. Tradycyjnie obecne będzie również wino ze świętokrzyskiej winnicy Carolus.

Reklama

Mamy nadzieję, że także w tym roku specjałów polskiej kuchni rybnej posmakują obaj Papieże - Franciszek i Benedykt XVI.

Akcja promocyjna polskich rybaków dojdzie do skutku dzięki środkom Funduszu Promocji Ryb.

2015-12-11 09:45

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pstrąg po szambelańsku

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

jedzenie

ryby

GRAZIAKO

CZYTAJ DALEJ

Matka przyszła do swoich dzieci

– Mamy w parafii piękne rodziny. One są naszą radością – powiedział Niedzieli ks. Witold Bil, proboszcz parafii Miłosierdzia Bożego w Kurowie.

Parafia, 21 kwietnia przeżyła Nawiedzenie obrazu Matki Bożej Częstochowskiej.

CZYTAJ DALEJ

XV Jubileuszowy Konkurs Artystyczny im. Włodzimierza Pietrzaka rozstrzygnięty

2024-04-24 13:04

XV Jubileuszowy Konkurs Artystyczny im. Włodzimierza Pietrzaka rozstrzygnięty. Laura Królak z I Liceum Ogólnokształcącego w Kaliszu z nagrodą Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, Andrzeja Dudy.

Do historii przeszedł już XV Jubileuszowy Międzynarodowy Konkurs Artystyczny im. Włodzimierza Pietrzaka pt. Całej ziemi jednym objąć nie można uściskiem. Liczba uczestników pokazuje, że konkurs wciąż się cieszy dużym zainteresowaniem. Przez XV lat w konkursie wzięło udział 15 tysięcy 739 uczestników z Polski, Australii, Austrii, Belgii, Białorusi, Chin, Czech, Hiszpanii, Holandii, Grecji, Kazachstanu, Libanu, Litwy, Mołdawii, Niemiec, Norwegii, RPA, Stanów Zjednoczonych, Ukrainy, Wielkiej Brytanii i Włoch. Honorowy Patronat nad konkursem objął Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, Andrzej Duda. Organizowany przez Fundację Pro Arte Christiana konkurs skierowany jest do dzieci i młodzieży od 3 do 20 lat i podzielony na trzy edycje artystyczne: plastyka, fotografia i recytacja wierszy Włodzimierza Pietrzaka. Konkurs w tym roku zgromadził 673 uczestników z Polski, Belgii, Hiszpanii, Holandii, Litwy, Mołdawii, Ukrainy i Stanów Zjednoczonych.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję