Przepis na 2 porcje
2 szklanki ugotowanego, grubszego makaronu (może być z poprzedniego
dnia), 1 cebula, kilka pieczarek, 1 szklanka kiszonej kapusty, tłuszcz
do zasmażenia cebuli, mielony kminek, sól, pieprz, tłuszcz i tarta
bułka do wysmarowania formy, 1/2 szklanki śmietany.
Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy
się zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki i zasmażamy razem, aż grzybki
puszczą sok. Wówczas wrzucamy odciśniętą, ale nie wypłukaną kapustę
i wszystko zasmażamy ok. 1 min.
Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, posypujemy
tartą bułką, na spód dajemy połowę makaronu, lekko oprószamy przyprawami,
kładziemy warstwę zasmażonej kapusty i pozostały makaron i znów oprószamy
przyprawami według własnych upodobań. Śmietanę lekko spieniamy, zalewamy
zapiekankę i całość wstawiamy na 20-25 min do wygrzanego piekarnika
nastawionego na temperaturę 200oC. Czas zapiekania zależy od wysokości
zapiekanej warstwy.
Podajemy z dodatkiem szklanki soku pomidorowego lub z
filiżanką czystej zupy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu