Reklama

Z naszej kuchni

Coś słodkiego, coś pysznego na Dzień Matki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Tydzień kończy najmilsze, najserdeczniejsze ze świąt - Dzień Matki. Oto propozycje, by uczcić ten dzień czymś smakowitym i niezbyt trudnym do przygotowania.

Owoce w sosie czekoladowym - przepis na 4 porcje

8 połówek brzoskwiń lub 8 połówek gruszek z kompotu, 8 łyżeczek konfitur z wiśni, z aronii lub naturalnej galaretki porzeczkowej, 20 całych migdałów, wcześniej sparzonych i obranych z łupek.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sos: 3 żółtka, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżka mielonej czekolady lub ciemnego kakao, 1 duży cukier waniliowy.

Reklama

Na płaskich salaterkach rozkładamy owoce. W miejsce po pestkach nakładamy konfitury lub galaretkę porzeczkową, obok układamy dekoracyjnie migdały. Salaterki wstawiamy do lodówki.
Sos: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch, dodajemy czekoladę lub kakao. Do ubitej masy wlewamy cienkim strumykiem - cały czas ubijając - wrzące mleko. Sos jest gotowy, gdy jego konsystencja jest lekka i puszysta.
Rada: Gdy sos będzie się trudno ubijał, naczynie z sosem wkładamy do drugiego, wypełnionego gorącą wodą i przez chwilę ubijamy.
Schłodzone owoce polewamy letnim sosem i natychmiast podajemy. Deser możemy przybrać rurkami waflowymi lub cienkimi, kruchymi ciasteczkami albo biszkopcikami szampankami.

Krem malinowy - przepis na 4 duże lub 6 mniejszych porcji

2 opakowania serka homogenizowanego o smaku naturalnym, 1 opakowanie - 0,5 kg mrożonych lub świeżych malin, 1 kopiasta łyżka masła śmietankowego, 2 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, rurki waflowe, biszkopciki szampanki lub cienkie, kruche ciasteczka do przybrania.
Mrożone maliny dajemy do miseczki, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu, by odtajały. Miękkie, przecieramy przez perlonowe sito. Maliny świeże, po opłukaniu, podobnie przecieramy przez perlonowe sito. Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy - po jednym - żółtka i ucieramy nadal, aż masa stanie się jednolita. Wówczas dodajemy małymi partiami serek i nadal ucieramy. Gdy masa serowa będzie pulchna, dodajemy przetarte maliny, całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i rozkładamy do pucharków. Krem wstawiamy do lodówki na pół godziny, podajemy przybrany rurkami, ciasteczkami lub biszkopcikami szampankami.

Mus ananasowy - przepis na 4 duże lub 6 mniejszych porcji

1 puszka ananasów w plastrach, 1 szklanka schłodzonego mleka, 1 opakowanie suchej śmietany typu Śnieżka, kilka rurek waflowych, utarta gorzka czekolada do posypania.
Rada: Do kremu, zamiast suchej śmietanki, można wziąć 0,25 l kremówki.
Ananasy lekko odsączamy z soku, kroimy na części, przekładamy do miksera i ucieramy na puch. Gdy mus jest zbyt ścisły, dodajemy - w ilości według potrzeby - soku. Gotowy mus wykładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki, by się dobrze wychłodził.
Przed podaniem ubijamy śmietanę, nakładamy w sposób dekoracyjny na mus, przybieramy rurkami waflowymi lub innymi, drobnymi ciasteczkami. Kto lubi, może całość posypać utartą czekoladą.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Istotą kapłaństwa jest składanie ofiary

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii Mk 14, 22-25.

Czwartek, 23 maja. Święto Jezusa Chrystusa Najwyższego i Wiecznego Kapłana

CZYTAJ DALEJ

Zmarł ks. prałat Mirosław Ratajczak

2024-05-22 10:43

archiwum Niedzieli

ks. prałat Mirosław Ratajczak

ks. prałat Mirosław Ratajczak

21 maja 2024 roku zmarł ks. prałat Mirosław Ratajczak. Kapłan ten odszedł do wieczności w wieku 80 lat życia i 57 lat kapłaństwa.

Ksiądz Mirosław Ratajczak urodził się w 18 sierpnia 1943 roku w Jabłonnej [Archidiecezja Poznańska]. Święcenia kapłańskie z rąk bpa Andrzeja Wronki przyjął 24 czerwca 1966 roku w katedrze pw. św. Jana Chrzciciela we Wrocławiu. Po święceniach kapłańskich został skierowany do parafii pw. św. Aniołów Stróżów w Wałbrzychu.

CZYTAJ DALEJ

Watykan: Polski ksiądz zastrzelony przez zamachowca-komunistę uznany za męczennika

2024-05-23 11:16

[ TEMATY ]

beatyfikacja

Monika Książek

W polskim Kościele katolickim będzie nowy błogosławiony - to ksiądz Stanisław Kostka Streich (1902-1938), zamordowany przez zamachowca-komunistę w kościele, gdy odprawiał Mszę. Papież Franciszek zatwierdził dekret o męczeństwie kapłana - poinformował w czwartek Watykan.

Stanisław Kostka Streich urodził się w 1902 roku w Bydgoszczy. Święcenia kapłańskie przyjął w 1925 roku.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję