Ta smaczna ryba, odpowiednio przyprawiona, upieczona w piekarniku lub na grillu usatysfakcjonuje każdego.
Przepis na 1 porcję
Okoń o wadze ok. 700-800 g, 1 cienki i w miarę długi
pasek wędzonego boczku, kilka listków szałwi, kilka świeżych owoców
jałowca, sól, olej.
Okonia czyścimy z łusek przy pomocy tareczki lub obciągamy
ze skóry, patroszymy, usuwamy oczy - pozostawiając głowę. Rybę lekko
solimy, nacieramy zmiażdżonymi owocami jałowca, do środka dajemy
listki szałwi, owijamy plasterkiem boczku i spinamy. Tak przygotowaną
rybę układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem. Kilka
kropel oleju dajemy na wierzch ryby i pieczemy ok. 25-30 min w temp.
200-220o C. Upieczonego okonia podajemy bardzo gorącego - bezpośrednio
z piekarnika - z dodatkiem młodych ziemniaków i sezonowej surówki.
Rada: Tak przygotowaną rybę możemy upiec na grillu, ale
jest to czynność dla osób, które potrafią dokonać tego, by wierzch
był tylko lekko zrumieniony i dopieczony środek.
Pomóż w rozwoju naszego portalu