Przepis na 2 porcje
1 średniej wielkości cukinia, 1/2 cebuli, 2 łyżki oleju, 2
szklanki rosołu (może być z koncentratu), 2 łyżki śmietany, sól,
pieprz, szczypta lubianej przyprawy ziołowej lub roztartej w dłoniach
przyprawy prowansalskiej, siekany koperek.
Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w piórka cebulę,
dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (wcześniej obraną ze skóry i
oczyszczoną z gniazd nasiennych). Całość lekko podsmażamy, przekładamy
do naczynia z rosołem i gotujemy na średnim ogniu ok. 12-15 min,
aż składniki będą miękkie. Zupę przecieramy przez perlonowe sito
lub rozbijamy w malakserze, doprawiamy solą,
pieprzem, dokładnie rozdrobnionymi ziołami i łączymy ze
śmietaną. Już na talerzu - posypujemy koperkiem. Podajemy z grzankami
lub odsmażanymi ziemniakami (mogą być z poprzedniego dnia); doskonała
- podana w filiżance jako dodatek do placków ziemniaczanych.
Pomóż w rozwoju naszego portalu