Reklama

Byłem kolegą i sąsiadem Karola Wojtyły (23)

Niedziela Ogólnopolska 47/2001

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

WACŁAW GRZYBOWSKI: - Tydzień temu rozmawialiśmy o ludziach stanowiących otoczenie Ojca Świętego Jana Pawła II, czyli o tych, którzy przebywają z Papieżem na co dzień. Tym razem chcielibyśmy przyjrzeć się domowi, w którym Jan Paweł II przebywa, a który znany jest również jego kolegom. Jak wygląda "wnętrze" Pałacu Watykańskiego?

EUGENIUSZ MRÓZ: - Papieskimi apartamentami zawiaduje kamerdyner Angelo Gugel. Papież darzy go pełnym zaufaniem. Jest jedynym spośród świeckich pracowników Watykanu, który wraz z rodziną mieszka w jego murach, co stanowi duże wyróżnienie. Kamerdyner dba nie tylko o garderobę, przygotowywanie "wyprawek" do podróży, ale również o bezpieczeństwo Papieża. Dodatkowo jest osobistym kierowcą Jana Pawła II, prowadzi papamobile. Poznaliśmy go, gdy wraz z siostrą Fernandą dyskretnie usługiwał nam do stołu. Szybko stał się znawcą polskich potraw, niektóre polubił. Mówi trochę po polsku.
Gospodarstwo domowe w Pałacu Watykańskim od początku pontyfikatu Jana Pawła II prowadzą siostry ze Zgromadzenia Służebnic Najświętszego Serca Jezusowego - sercanki. Na czarnych habitach mają wyszyte serca z wpisanym w nie krzyżem. Wcześniej wzorowo gospodarzyły w rezydencji biskupów krakowskich. Do pięciu sercanek z siostrą Tobianą na czele należy przygotowywanie posiłków, utrzymywanie czystości i wszelkie inne prace domowe. Siostra Eufrozyna prowadzi sekretariat, kuchnią zajmują się siostry: Fernanda i Germana.
O godz. 6.30 Papież odmawia z polskimi siostrami w swej kaplicy poranne modlitwy. O godz. 7.45 jest pierwszy wspólny posiłek. Menu to mieszanka polsko-włoska. Papież jest niewybredny. Siostry nie mają żadnych problemów z przygotowywaniem mu posiłków. Śniadanie: z kuchni włoskiej - kawa, "dmuchane" bułki, rogaliki, masło, dżem; z polskiej - mleko, ser, miód, obecnie rzadko jajecznica na szynce czy boczku. Na obiad o godz. 13.30 - zupa jarzynowa, makaron z sosem lub mięso (cielęcina, zrazy wołowe) z ziemniakami, czasem flaczki ( cieszące się dużym powodzeniem u wadowickich "flacorzy") lub pierogi. Na deser - owoce, ciasto (ulubiony sernik lub szarlotka; kiedyś przywieźliśmy Lolkowi pudełko andrutów z wadowickiej wytwórni wafli, smakowały mu), kawa, wino rozcieńczone wodą. Kolacja o godz. 18.30 - zupa, pizza, sery, sałatki, desery.
Ulubione potrawy Ojca Świętego to: żurek, zupa jarzynowa, cielęcina, zrazy wołowe, nieznany kuchni włoskiej karp po żydowsku, ziemniaki z zsiadłym mlekiem, pierogi, sernik krakowski, szarlotka. Ogólnie jednak biorąc, Papież nie przywiązuje wagi do jedzenia, ważniejsze są dla niego rozmowy, które prowadzi przy posiłkach z zaproszonymi gośćmi duchownymi, świeckimi, ekspertami różnych dziedzin, przedstawicielami różnych organizacji z całego świata.
Po operacjach, jakie przeszedł, jego menu jest skromniejsze, bardziej dietetyczne. Niemal wszystkie produkty pochodzą z watykańskiej farmy w Castel Gandolfo.
Po kolacji Ojciec Święty żegna się z gośćmi, by jeszcze popracować czy przejrzeć gazety (włada biegle 10 językami), pomodlić się. O godz. 23.00 gasną światła w Pałacu Watykańskim...
W czasie naszych koleżeńskich spotkań w Watykanie i Castel Gandolfo odnieśliśmy wrażenie, że wszystkie osoby z otoczenia Papieża - niezależnie od stanowiska, jakie zajmują - są w pełni otwarte na świat, na ludzi, pogodne, życzliwe, bezpośrednie w kontaktach. Ojciec Święty otacza się bowiem osobami, które w jakimś stopniu uzupełniają go, są mu bliskie, są do niego podobne...

CDN.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Znamy datę prawnego objęcia urzędu biskupa sosnowieckiego przez bp. Artura Ważnego

2024-04-25 15:40

[ TEMATY ]

diecezja sosnowiecka

bp Artur Ważny

diecezja.sosnowiec.pl/ks. Przemysław Lech, ks. Paweł Sproncel

- Pokój wam wszystkim, którzy trwacie w Chrystusie – słowami z 1 Listu św. Piotra Apostoła bp Artur Ważny pozdrowił wszystkich zebranych na auli w Kurii Diecezjalnej w Sosnowcu. W spotkaniu, które odbyło się przed południem 25 kwietnia br. wziął udział abp Adrian Galbas SAC, administrator apostolski diecezji sosnowieckiej oraz pracownicy instytucji diecezjalnych, m.in.: kurii, sądu biskupiego, archiwum, Caritasu i mediów diecezjalnych.

To pierwsza oficjalna wizyta biskupa nominata na terenie diecezji sosnowieckiej. Bp Ważny miał więc okazję do wstępnego zapoznania się z pracownikami lokalnych instytucji kościelnych.

CZYTAJ DALEJ

Panie! Spraw, by moje życie jaśniało Twoją chwałą!

2024-04-26 11:09

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Adobe Stock

Człowiek nierzadko boi „odsłonić się” w pełni, pokazać, kim w rzeczywistości jest, co myśli i w co wierzy, co uważa za słuszne, czego chciałby bronić, a co odrzuca. Obawia się, że ewentualna szczerość może mu zaszkodzić, zablokować awans, przerwać lub utrudnić karierę, postawić go w złym świetle itd., dlatego woli „się ukryć”, nie ujawniać do końca swoich myśli, nie powiedzieć o swoich ukrytych pragnieniach, zataić autentyczne cele, prawdziwe intencje. Taka postawa nie płynie z wiary. Nie zachęca innych do jej przyjęcia. Chwała Boga nie jaśnieje.

Ewangelia (J 15, 1-8)

CZYTAJ DALEJ

Fatima: z gajów oliwnych należących do sanktuarium pozyskano w 2023 roku 13 ton oliwy

2024-04-26 19:58

[ TEMATY ]

Fatima

oliwa

gaj oliwny

Ks. dr Krzysztof Czapla

Z położonych na terenie Sanktuarium Matki Bożej Różańcowej w Fatimie, w środkowej Portugalii, gajów oliwnych pozyskano w 2023 roku około 13 ton oliwy, podały władze tego miejsca kultu, na terenie którego znajdują się tysiące drzew oliwki europejskiej.

Jak poinformowała Patricia Duarte z władz portugalskiego sanktuarium, w minionym roku zanotowano mniejsze zbiory oliwek, co było równoznaczne ze zmniejszeniem pozyskanej ilości oliwy z pierwszego tłoczenia. Dodała, że w latach najlepszego urodzaju z należących do sanktuarium fatimskiego gajów pozyskiwano rocznie surowiec, z którego wytwarzano do 30 litrów oliwy. Duarte sprecyzowała, że oliwa kierowana jest w Fatimie do placówek należących do sanktuarium i służy miejscowym placówkom przyjmującym pielgrzymów na ich własne potrzeby.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję