Reklama

Z naszej kuchni

Gruszki i śliwki - słodkie dary jesieni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Gruszki były przysmakiem króla Władysława Jagiełły, a śliwki - podobno tylko cztery - podawano królowi Poniatowskiemu na zakończenie obiadów czwartkowych. O tej porze i gruszki, i śliwki są najsmaczniejsze, więc delektujmy się ich niepowtarzalnym smakiem.

Zapiekane gruszki - przepis na 6 porcji

6 dużych, niezbyt miękkich gruszek, skórka otarta z całej cytryny, 1 słoiczek domowych konfitur, 1 duża filiżanka białek, 1 filiżanka cukru pudru.

Obrane, przepołowione, wydrążone gruszki układamy w naczyniu do zapiekania. W miejsce po usuniętych gniazdach nasiennych sypiemy skórkę otartą z cytryny i nakładamy konfitury, podlewamy filiżanką wody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180o C) na 20 min. Po tym czasie wysuwamy naczynie z piekarnika, przykrywamy gruszki pianą ubitą z białek i cukru i ponownie wstawiamy do piekarnika - tym razem zmniejszając temperaturę do 150o C - tylko na 10-20 min, aby pianka lekko się zrumieniła i podsuszyła. Podajemy gorące - po dwie połówki na porcję z dodatkiem małych biszkoptów lub domowego biszkoptowego ciasta.
Rada: W podobny sposób możemy przygotować deser z jabłek - najbardziej nadają się antonówki lub szare renety.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Gruszki aO la Richelieu - przepis na dużą tortownicę

1 i 1/2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, filiżanka sparzonych, obranych z łupin i posiekanych (niezbyt drobno) migdałów, 12 dojrzałych gruszek, 4 brzoskwinie, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru, piana z 3 białek, 3 łyżki grubego cukru kryształu - do posypania, masło i roztarte biszkopty do tortownicy.
Ryż mieszamy delikatnie z migdałami. Tortownicę smarujemy obficie masłem i posypujemy roztartymi przez sitko biszkoptami. Na spód tortownicy dajemy połowę ryżu, na nim układamy obrane ze skórki, przepołowione i pozbawione gniazd nasiennych gruszki, polewamy je przecierem z brzoskwiń i całość przykrywamy pozostałym ryżem. Z żółtek i cukru pudru ucieramy kogel-mogel, dodajemy do niego ubitą na sztywno pianę z białek. Całość wylewamy na ryż, wierzch posypujemy grubymi kryształkami cukru i od razu wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na 20-30 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Deser jest gotowy, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki odstają od formy. Podajemy na gorąco lub na zimno. Wspaniałość.

Śliwki po królewsku - przepis na 4 porcje

32 duże, dojrzałe śliwki, 1 filiżanka ponczu (herbata, cukier, sok z cytryny, kieliszek rumu), 2 suszone figi, kilka daktyli, 2 łyżki rodzynków sułtanek, 1 szklanka śmietany kremówki i 1 gotowa śmietanka tortowa.
Umyte, wytarte do sucha śliwki kroimy na połowę, usuwamy pestki, układamy w salaterce i zalewamy ponczem. Przykryte, wstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Bakalie siekamy i łączymy z rodzynkami. Nasączone ponczem śliwki kroimy w paseczki, rozkładamy do szklanych pucharków, posypujemy bakaliami, zalewamy ponczem, w którym się moczyły i ponownie wstawiamy do chłodnego miejsca. Tuż przed podaniem przybieramy bitą śmietaną.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

List pasterski z okazji jubileuszu diecezji lubuskiej

2024-04-25 16:00

[ TEMATY ]

jubileusz

Zielona Góra

Gorzów Wielkopolski

List Pasterski

diecezja lubuska

Karolina Krasowska

bp Tadeusz Lityński

bp Tadeusz Lityński

Bp Tadeusz Lityński skierował do diecezjan list pasterski z okazji jubileuszu 900-lecia utworzenia diecezji lubuskiej. Poniżej publikujemy pełną treść słowa Biskupa Diecezjalnego, które w kościołach i kaplicach diecezji zielonogórsko-gorzowskiej zostanie odczytane w niedzielę 28 kwietnia 2024.

Drodzy Diecezjanie, Bracia i Siostry,

CZYTAJ DALEJ

Lubojna. Wieczór z dobrą muzyką

2024-04-25 14:06

[ TEMATY ]

koncert

Lubojna

parafia NSPJ

Marcin Gawęda

Parafia Najświętszego Serca Pana Jezusa w Lubojnie zaprasza na koncert organowy z okazji rocznicy poświęcenia organów piszczałkowych w świątyni parafialnej.

To już siódma edycja tego wydarzenia. Wykonawcami koncertu będzie duet organowy: Miriam Wójciak oraz Krzysztof Bas, studenci Akademii Muzycznej im. Krzysztofa Pendereckiego w Krakowie.

CZYTAJ DALEJ

Panie! Spraw, by moje życie jaśniało Twoją chwałą!

2024-04-26 11:09

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Adobe Stock

Człowiek nierzadko boi „odsłonić się” w pełni, pokazać, kim w rzeczywistości jest, co myśli i w co wierzy, co uważa za słuszne, czego chciałby bronić, a co odrzuca. Obawia się, że ewentualna szczerość może mu zaszkodzić, zablokować awans, przerwać lub utrudnić karierę, postawić go w złym świetle itd., dlatego woli „się ukryć”, nie ujawniać do końca swoich myśli, nie powiedzieć o swoich ukrytych pragnieniach, zataić autentyczne cele, prawdziwe intencje. Taka postawa nie płynie z wiary. Nie zachęca innych do jej przyjęcia. Chwała Boga nie jaśnieje.

Ewangelia (J 15, 1-8)

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję