Reklama

Z naszej kuchni

Przekąski - na zimno i na gorąco

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Łatwe do przygotowania, smaczne, niezastąpione na rodzinną kolację.

Kiełbasa zwyczajna w pikantnym sosie - przepis na 6 porcji

60 dag kiełbasy zwyczajnej (im cieńsza, tym lepiej), 4 duże łyżki oleju, 2 marchewki, 2 cebule, 1 pietruszka, 2 szklanki soku pomidorowego lub domowego przecieru, 2 łyżki keczupu, 2 marynowane papryki, sól, cukier, biały pieprz, 1 łyżeczka musztardy, duża szczypta przyprawy prowansalskiej, 1 łyżka siekanej natki pietruszki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W płaskim rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli - dodajemy utarte na tarce z dużymi otworami warzywa i całość lekko podsmażamy, cały czas mieszając (ok. 5 min) . Do warzyw dodajemy pokrojoną w porcje kiełbasę. Składniki przez chwilę trzymamy na niewielkim ogniu - dodajemy sok pomidorowy, keczup, posiekaną paprykę, przyprawy. Rondel przykrywamy, stawiamy na najmniejszym ogniu i dusimy ok. 10-12 min (czas duszenia zależy od grubości kiełbasy), aż jarzyny będą miękkie, a sos gęsty, o pięknym czerwonobrunatnym kolorze i niepowtarzalnym aromacie. Gotowy sos, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku - powinien mieć pikantny, z wyraźną nutą pomidorów smak. Danie podajemy w kokilkach, posypane zieleniną, z dodatkiem pieczywa.

Sałatka z parówek - przepis na 6 porcji

Reklama

1 szklanka suchej białej fasoli, 1 duża cebula, 2 parówki lub 20 dag kiełbasy parówkowej, 1 mała puszka soczewicy w zalewie.
Sos: 1/2 szklanki oleju (sojowy lub słonecznikowy), 2 ząbki czosnku, 3 łyżki octu winnego, majeranek, sól, biały pieprz, 1 duża szczypta przyprawy prowansalskiej, kto lubi - szczypta przyprawy chili. Ponadto: natka pietruszki, 2 pomidory, 2 jajka ugotowane na twardo.
Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyła, z dodatkiem trzech łyżek mleka - ugotuje się znacznie szybciej. Miękką, cedzimy na sicie i przelewamy letnią wodą. Ziarna nie powinny być rozgotowane czy popękane.
Posiekaną cebulę parzymy na sicie wrzątkiem, hartujemy - przelewając zimną wodą. Obrane z błonki parówki drobno siekamy.
W salaterce przygotowujemy sos: zmiażdżony czosnek ucieramy z octem, dodajemy małymi partiami olej. Gdy składniki się połączą i powstanie lekki majonez, dodajemy przyprawy w ilości według własnych upodobań smakowych.
Do sosu dodajemy fasolę, cebulę, parówki, odsączoną soczewicę, składniki delikatnie łączymy i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Sałatkę podajemy w porcjowych pucharkach, przybraną cząstkami pomidora i jajek ugotowanych na twardo oraz zieleniną - koniecznie z pieczywem.

Szybka sałatka na rodzinną kolację - przepis na 4 porcje

3 łodygi selera naciowego, puszka ananasów w plastrach, mała puszka kukurydzy w zalewie, mała puszka tuńczyka.
Sos: 1/2 szklanki majonezu, 3 łyżki soku z ananasów.
Łodygi selera naciowego kroimy w centymetrowe kawałki, podobnie kroimy plastry ananasa, dodajemy odsączoną kukurydzę i rozdrobnionego tuńczyka, składniki lekko łączymy i stawiamy na 15 min w chłodne miejsce.
Majonez łączymy z sokiem z ananasów; gdy trzeba - lekko doprawiamy go do smaku. Przed podaniem polewamy sałatkę sosem. Podajemy do pieczywa.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wałbrzych. Złoty jubileusz ks. kan. Stanisława Wójcika

2024-04-23 20:30

[ TEMATY ]

Wałbrzych

bp Ignacy Dec

św. Wojciech

jubileusz kapłaństwa

ks. Stanisław Wójcik

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Mszy św. odpustowej 23 kwietnia przewodniczył świętujący złoty jubileusz ks. kan. Stanisław Wójcik

Mszy św. odpustowej 23 kwietnia przewodniczył świętujący złoty jubileusz ks. kan. Stanisław Wójcik

Tegoroczny odpust w wałbrzyskiej parafii świętego Wojciecha, był wyjątkową sposobnością do dziękczynienia za 50 lat kapłaństwa ks. kan. Stanisława Wójcika, proboszcza miejscowej wspólnoty w latach 2006-23.

Mszy świętej, w której uczestniczyli licznie kapłani, przyjaciele i parafianie, przewodniczył we wtorek 23 kwietnia sam jubilat, a homilię wygłosił biskup senior Ignacy Dec. Kaznodzieja zainspirowany czytaniami mszalnymi i życiem św. Wojciecha, podkreślił przesłanie wiary, cierpienia i świadectwa Chrystusowego.

CZYTAJ DALEJ

Konferencja naukowa „Prawo i Kościół” w Akademii Katolickiej w Warszawie

2024-04-24 17:41

[ TEMATY ]

Kościół

prawo

konferencja

ks. Marek Paszkowski i kl. Jakub Stafii

Dnia 15 kwietnia 2024 roku w Akademii Katolickiej w Warszawie odbyła się Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Prawo i Kościół”. Wzięło w niej udział ponad 140 osób. Celem tego wydarzenia było stworzenie przestrzeni do debaty nad szeroko rozumianym tematem prawa w relacji do Kościoła.

Konferencja w takim kształcie odbyła się po raz pierwszy. W murach Akademii Katolickiej w Warszawie blisko czterdziestu prelegentów – nie tylko uznanych profesorów, ale także młodych naukowców – prezentowało owoce swoich badań. Wystąpienia dotyczyły zarówno zagadnień z zakresu kanonistyki i teologii, jak i prawa polskiego, międzynarodowego oraz wyznaniowego. To sprawiło, że spotkanie miało niezwykle ciekawy wymiar interdyscyplinarny.

CZYTAJ DALEJ

Konkurs fotograficzny na jubileusz 900-lecia

2024-04-24 19:00

[ TEMATY ]

konkurs fotograficzny

diecezja lubuska

Bożena Sztajner/Niedziela

Do końca sierpnia 2024 trwa konkurs fotograficzny z okazji jubileuszu 900-lecia utworzenia diecezji lubuskiej. Czekają atrakcyjne nagrody.

Konkurs jest przeznaczony zarówno dla fotografów amatorów, jak i profesjonalistów z wszystkich parafii naszej diecezji. Jego celem jest uwiecznienie śladów materialnych pozostałych po dawnej diecezji lubuskiej, która istniała od 1124 roku do II połowy XVI wieku.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję