Reklama

Z naszej kuchni

Brukselka

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Smaczna, lekko strawna, o wysokiej wartości odżywczej. Zawiera spore ilości białka, bogaty zestaw witamin - głównie C oraz składniki mineralne. Mrożoną przygotowuje się szybko i łatwo - polubmy więc brukselkę!

Zupa krem z brukselki - przepis na 6 porcji

1/2 kg mrożonej brukselki, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka siekanego koperku (może być mrożony), 5 szklanek rosołu (może być z koncentratu), 1 szklanka śmietany kremówki, 1/3 szklanki mleka, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka przyprawy jarzynowej, 1 surowe żółtko, sól, szczypta cukru.

Na maśle lekko rumienimy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy koperek i brukselkę - całość zalewamy szklanką rosołu i gotujemy. Gdy brukselka jest miękka, składniki miksujemy lub przecieramy przez perlonowe sito. Dodajemy pozostały rosół, zagotowujemy, zagęszczamy mąką wymieszaną z zimnym mlekiem, ponownie zagotowujemy i doprawiamy, uważając, by przyprawy nie przytłumiły delikatnego smaku zupy. Po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną lekko ubitą z surowym żółtkiem. Gorący krem podajemy w kokilkach, przybrany piórkiem świeżego koperku. Kto lubi, może do kremu dodać kilka sztuk ptysiowego groszku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z brukselki z bakaliami - przepis na 6 porcji

1/2 kg mrożonej brukselki, 1 duża cebula, 1/2 małej puszki zielonego groszku, 1 filiżanka rodzynków, 1 filiżanka siekanych orzechów, sól, pieprz, zielenina.
Sos: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka keczupu, sól, cukier, świeżo mielony biały pieprz, sok z cytryny, szczypta przyprawy prowansalskiej lub tymianku.
Brukselkę wrzucamy na lekko osolony i ocukrzony wrzątek i gotujemy przez 3 min. Pozostawiamy do wychłodzenia w naczyniu, w którym się gotowała. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Cebulę drobno siekamy, parzymy wrzątkiem na sicie, hartujemy zimną wodą i odsączamy. Podobnie odsączamy rodzynki.
W salaterce łączymy składniki sosu, doprawiamy do smaku - sos powinien być lekko pikantny, o wyraźnym smaku. Do sosu dodajemy zimną brukselkę (duże główki można podzielić), cebulę i bakalie. Składniki łączymy, wierzch posypujemy obficie zieleniną. Podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu.

Potrawka z brukselki - przepis na 4 porcje

1/2 kg mrożonej brukselki, 2 łyżki masła lub masła roślinnego, 1 łyżka mąki, 1 ząbek czosnku, 30 dag małych, zamkniętych pieczarek ( pieczarki powinny być tej wielkości, co brukselka), sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy jarzynowej.
Do wrzącej, lekko osolonej i ocukrzonej wody wrzucamy brukselkę, dodajemy przyprawę i trzymamy na niewielkim ogniu ok. 10 min - jarzyna nie powinna się przegotować. Cedzimy przez sito, pozostawiając wywar, w którym się gotowała.
Z łyżki masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny, rozprowadzamy wywarem z brukselki (w potrzebnej ilości), zagotowujemy. Gdy trzeba - sos lekko doprawiamy, dodajemy odsączoną brukselkę i trzymamy w cieple.
Na pozostałym maśle podsmażamy całe pieczarki, gdy puszczą sok i lekko się podrumienią, dodajemy je do brukselki. Całość delikatnie mieszamy i - gdy trzeba - jeszcze lekko doprawiamy. Potrawkę trzymamy na niewielkim ogniu - nie gotując - 3-5 min.
Podajemy jako danie jarskie z ziemniakami pureMe lub z ryżem ugotowanym na sypko czy z krokietami z ziemniaków lub z kaszy. Potrawka dobrze smakuje jako dodatek do gotowanego drobiu.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Przewodniczący KEP: nie ma prawa do zabijania, ale do ochrony życia!

2024-04-18 08:57

[ TEMATY ]

aborcja

abp Tadeusz Wojda SAC

Episkopat News

Abp Tadeusz Wojda

Abp Tadeusz Wojda

Nie ma prawa do zabijania, ale do ochrony życia – powiedział przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Tadeusz Wojda podczas trzydniowego Zebrania Plenarnego Konferencji Episkopatów Unii Europejskiej. Zaznaczył, że życie jest największym darem Bożym.

W piątek w Łomży zakończy się trzydniowe Zebranie Plenarne Konferencji Episkopatów Unii Europejskiej(COMECE). W czasie trzech sesji biskupi dyskutują o procesie integracji Unii Europejskiej, o jej postrzeganiu z perspektywy Europy Środkowej i Wschodniej i o przyszłych kierunkach jej rozwoju w obliczu wyzwań geopolitycznych.

CZYTAJ DALEJ

S. Faustyna Kowalska - największa mistyczka XX wieku i orędowniczka Bożego Miłosierdzia

2024-04-18 06:42

[ TEMATY ]

św. Faustyna Kowalska

Graziako

Zgromadzenie Sióstr Matki Bożej Miłosierdzia – sanktuarium w Krakowie-Łagiewnikach

Zgromadzenie Sióstr Matki Bożej Miłosierdzia –
sanktuarium w
Krakowie-Łagiewnikach

Jan Paweł II beatyfikował siostrę Faustynę Kowalską 18 kwietnia 1993 roku w Rzymie.

Św. Faustyna urodziła się 25 sierpnia 1905 r. jako trzecie z dziesięciorga dzieci w ubogiej wiejskiej rodzinie. Rodzice Heleny, bo takie imię święta otrzymał na chrzcie, mieszkali we wsi Głogowiec. I z trudem utrzymywali rodzinę z 3 hektarów posiadanej ziemi. Dzieci musiały ciężko pracować, by pomóc w gospodarstwie. Dopiero w wieku 12 lat Helena poszła do szkoły, w której mogła, z powodu biedy, uczyć się tylko trzy lata. W wieku 16 lat rozpoczęła pracę w mieście jako służąca. Jak ważne było dla niej życie duchowe pokazuje fakt, że w umowie zastrzegła sobie prawo odprawiania dorocznych rekolekcji, codzienne uczestnictwo we Mszy św. oraz możliwość odwiedzania chorych i potrzebujących pomocy.

CZYTAJ DALEJ

Francja: kościół ks. Hamela niczym sanktuarium, na ołtarzu wciąż są ślady noża

2024-04-18 17:01

[ TEMATY ]

Kościół

Francja

ks. Jacques Hamel

laCroix

Ks. Jacques Hamel

Ks. Jacques Hamel

Kościół parafialny ks. Jacques’a Hamela powoli przemienia się w sanktuarium. Pielgrzymów bowiem stale przybywa. Grupy szkolne, członkowie ruchów, bractwa kapłańskie, z północnej Francji, z regionu paryskiego, a nawet z Anglii czy Japonii - opowiada 92-letni kościelny, mianowany jeszcze przez ks. Hamela. Wspomina, że w przeszłości kościół często bywał zamknięty. Teraz pozostaje otwarty przez cały dzień.

Jak informuje tygodnik „Famille Chrétienne”, pielgrzymi przybywający do Saint-Étienne-du-Rouvray adorują krzyż zbezczeszczony podczas ataku i całują prosty drewniany ołtarz, na którym wciąż widnieją ślady zadanych nożem ciosów. O życiu kapłana męczennika opowiada s. Danièle, która 26 lipca 2016 r. uczestniczyła we Mszy, podczas której do kościoła wtargnęli terroryści. Jej udało się uciec przez zakrystię i powiadomić policję. Dziś niechętnie wraca do tamtych wydarzeń. Woli opowiadać o niespodziewanych owocach tego męczeństwa również w lokalnej społeczności muzułmańskiej.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję