Przepis na 1 porcję
1 garść drobno pokrojonych, suszonych grzybów (kapelusze prawdziwków będą najsmaczniejsze, ale może być grzybowa mieszanka), 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki śmietany, 1/2 łyżki mąki, 1/2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku.
Opłukane grzyby moczymy w wodzie z mlekiem - pół na pół ( najlepiej, gdy namoczymy na noc), następnie gotujemy pod przykryciem w płynie, w którym się moczyły (płyn nie powinien wyparować), aż będą miękkie. Z masła i mąki robimy zasmażkę, lekko ją rumieniąc, rozprowadzamy wywarem z grzybów. Zagotowujemy, dodajemy grzyby, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami pureMe i zieloną sałatą lub inną, delikatną w smaku surówką. Potrawa doskonale smakuje z porcją zasmażanej kwaszonej kapusty.
Pomóż w rozwoju naszego portalu