Reklama

Z naszej kuchni

Papryka - zdrowa, smaczna, niskokaloryczna

W przydomowych ogródkach, na grządkach działek jest już dorodna, dojrzała papryka. To bardzo smaczne i zdrowe, wręcz „czubate” od witaminy C, niskokaloryczne warzywo jest szczególnie cenione i zalecane przez dietetyków dla osób z nadwagą lub tych, którzy chcą zachować szczupłą figurę. Jedzmy paprykę - właśnie teraz jest najsmaczniejsza!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Papryka nadziewana
(Przepis na 4 porcje)

8 strąków papryki (lepsza będzie podłużna), 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, 20 dag surowego, mielonego mięsa, duży plaster (ok. 5 dag) gotowanej szynki, 2 szklanki rosołu (może być z koncentratu), oliwa, sól, pieprz, 1 duża cebula.

Z umytych, wytartych do sucha papryk ścinamy wierzchnią część razem z szypułką, ze środka usuwamy gniazda nasienne i wewnętrzne przegrody. Drobno posiekaną cebulę zasmażamy, gdy się zeszkli - dodajemy mielone mięso, zasmażamy razem, cały czas mieszając, przez minutę lub nieco dłużej. Dodajemy ugotowany ryż, pokrojoną w drobną kostkę szynkę, przyprawiamy do smaku, pamiętając, by nadzienie było pikantne, o wyraźnym, mięsnym smaku. Przygotowane strąki papryki nadziewamy farszem, układamy w wysokim, najlepiej ogniotrwałym naczyniu, każdy strąk nakrywamy ściętą wcześniej wierzchnią częścią, podlewamy rosołem oraz 2 łyżkami oliwy i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 o C piekarnika. Zapiekamy, w zależności od wielkości papryk, przez 30-40 min. Podajemy z chrupiącymi frytkami lub z ziemniakami purée lub na ciepłą kolację - z pieczywem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Bigos z papryki
(Przepis na 4 porcje)

4 duże strąki papryki lub odpowiednia ilość mniejszych, 2 duże cebule, 1/2 szklanki oleju,1/2 kg chudej wędliny, sól, pieprz, 1 łyżka pasty pomidorowej, 2 łyżki pikantnego keczupu, 2 ząbki czosnku, po kilka ziaren czarnego pieprzu i angielskiego ziela, 1 mały liść laurowy, szczypta lubianej przyprawy ziołowej, szczypta cukru.

Z przekrojonych na połowę papryk usuwamy pestki, wstawiamy do gorącego piekarnika na 10 min - wysuwamy z pieca, nakrywamy ściereczką. Z przechłodzonych ściągamy skórkę (schodzi bardzo łatwo). Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, zasmażamy razem, cały czas mieszając, przez 2 min. Dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę, posiekany czosnek, wszystkie przyprawy i dusimy razem na niewielkim ogniu przez 10-15 min. Dodajemy pastę pomidorową, keczup - gdy trzeba, podlewamy niewielką ilością wody i jeszcze przez kilka minut dusimy razem, by wszystkie smaki odpowiednio się połączyły.
Zwolennicy potraw bardziej pikantnych mogą przyprawić bigos dodatkowo szczyptą pieprzu Cayenne lub przyprawy chili. Podajemy z kładzionymi kluseczkami, grubym makaronem domowej roboty lub z ugotowanym na sypko ryżem.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

37 lat temu w Lesie Kabackim rozbił się samolot Ił-62M „Tadeusz Kościuszko”

2024-05-09 07:29

[ TEMATY ]

lotnictwo

samolot

pl.wikipedia.org

Ił-62 w starych barwach PLL LOT (1978)

Ił-62 w starych barwach PLL LOT (1978)

37 lat temu, 9 maja 1987 r., w warszawskim Lesie Kabackim doszło do największej katastrofy w dziejach polskiego lotnictwa cywilnego. Zginęły 183 osoby - wszystkie, które znajdowały się na pokładzie. Katastrofa ponownie obnażyła dramatyczny stan bezpieczeństwa lotnictwa w krajach komunistycznych.

W drugiej połowie lat pięćdziesiątych po obu stronach żelaznej kurtyny trwały prace nad rozwojem samolotów odrzutowych dalekiego zasięgu. Jedną z pierwszych konstrukcji tego typu był sowiecki Iljuszyn Ił-62. Przeznaczony dla maksymalnie 195 pasażerów odrzutowiec został wprowadzony do służby w liniach Aerofłot w 1967 r. Wykorzystywano go do lotów transkontynentalnych oraz krajowych na najdalszych trasach, m.in. z Moskwy do Chabarowska i Władywostoku. W kolejnych latach wprowadzono zmodernizowaną wersję „M” z cichszymi silnikami. Iły i podobne do nich brytyjskie Vickersy VC10 (struktury były na tyle zbliżone, że podejrzewano Sowietów o kradzież technologii) charakteryzowały się wyjątkową konstrukcją. Obie maszyny posiadały aż cztery silniki na ogonie. W przypadku dużej awarii, np. pożaru jednego z silników, wszystkie pozostałe były narażone na szybkie zniszczenie.

CZYTAJ DALEJ

Papież ogłosił jubileuszową bullę zwołującą Rok Święty

2024-05-09 18:32

[ TEMATY ]

bulla papieska

nadzieja zawieść nie może

Vatican Media/www.vaticannews.va/pl

Papież ogłosił jubileuszową bullę zwołującą Rok Święty

Papież ogłosił jubileuszową bullę zwołującą Rok Święty

Umorzenie długów krajów najuboższych, ochrona życia od poczęcia do naturalnej śmierci, w tym zniesienie kary śmierci, wartość spowiedzi, przyjmowanie migrantów, ochrona środowiska, ekumenizm i rola dyplomacji w osiągnięciu pokoju – to niektóre z tematów poruszanych w bulli jubileuszowej zwołującej Rok Święty 2025. Nosi ona tytuł „Spes non confundit” (nadzieja zawieść nie może). Papież ogłosił bullę podczas Nieszporów 9 maja w Bazylice św. Piotra.

twitter.com/Cindy_Wooden

CZYTAJ DALEJ

Dziś bulla o Roku Świętym, najbardziej uroczysty spośród dokumentów papieskich

2024-05-09 16:52

[ TEMATY ]

Watykan

bulla papieska

Rok Święty 2025

www.vaticannews.va/pl

Przewiduje się, że Jubileusz przyciągnie do Wiecznego Miasta miliony pielgrzymów.

Przewiduje się, że Jubileusz przyciągnie do Wiecznego Miasta miliony pielgrzymów.

Dziś wyjątkowy i doniosły dzień w Watykanie. Na rozpoczęcie wieczornych nieszporów Wniebowstąpienia Pańskiego w Bazylice Watykańskiej Papież uroczyście ogłasza Rok Święty 2025. Przewiduje się, że Jubileusz przyciągnie do Wiecznego Miasta miliony pielgrzymów. Dla wierzących jest to wyjątkowy czas łaski, a także specjalna okazja do uzyskania odpustu zupełnego. Szczegóły obchodów oraz daty Roku Świętego podaje bulla papieska.

Jubileusz lub Rok Święty jest obchodzony co 25 lat. Po raz pierwszy został ogłoszony w 1300 r. bullą Bonifacego VIII, która do dziś jest przechowywana w Watykańskiej Bibliotece Apostolskiej. Bulla papieska to dokument z pieczęcią papieża, a zatem po przywileju najbardziej autorytatywny i uroczysty spośród dokumentów biskupa Rzymu. Termin ten wywodzi się od łacińskiego bulla, który oznaczał ołowianą pieczęć zawieszoną na dokumencie, a dopiero od około XIV wieku był stosowany do dokumentów opatrzonych taką pieczęcią. Użycie ołowianej pieczęci jest udokumentowane w przypadku papieży od VI wieku. W przypadku dokumentów o szczególnym znaczeniu zamiast ołowiu stosowano złoto.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję