Obchodzone dziś święto, ustanowione przez ONZ z inicjatywy słoweńskich pszczelarzy, jest okazją do podkreślenia wielkiej roli pszczół w ekosystemie - wyjaśnił Andrzej Adamczyk, prezes Częstochowskiego Związku Pszczelarskiego.
Zauważył, że w Polsce obserwowana jest tendencja wzrostowa w hodowli pszczół, rośnie zainteresowanie pszczelarstwem. Szacuje się, że jest ok. 90 tys. pszczelarzy, ok. miliona pni (rodzin) pszczelich. Zwrócił uwagę na sektor pszczelarski, który jest ważny dla rolnictwa, dla bezpieczeństwa żywnościowego i różnorodności biologicznej, ponieważ pszczoły zapylają uprawy i dziko rosnące rośliny.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
To, co nazywamy „płynnym złotem”, czyli miód, to mimo wszystko produkt uboczny pracy pszczół. Najistotniejszy jest właśnie proces zapylania roślin i, jak podkreślił Adamczyk, to także w tym wymiarze zaczęto „wyceniać” pracę pszczół, a jest to ok. 4,5 mld zł dla polskiej gospodarki rocznie. - Bez tych pracowitych owadów bylibyśmy bardzo ubodzy - podkreślił pszczelarz. W Polsce żyje ponad 400 gatunków tych owadów, z których najbardziej znana jest pszczoła miodna.
Największe gospodarstwa pszczelarskie funkcjonują na Warmii i Mazurach, a najmniejsze na Śląsku.
Reklama
Prezes Częstochowskiego Związku Pszczelarskiego podkreślił, że dbałość o pszczoły jest wyrazem troski o całe środowisko. Choroby zwierząt, intensywne rolnictwo, narażenie na chemikalia, a także utrata siedlisk i niekorzystne warunki klimatyczne mogą zagrozić pszczołom i zdolności produkcyjnej uli.
Historia pszczelarstwa w Polsce sięga czasów słowiańskich. W XIII wieku powstały pierwsze osady bartników, czyli pszczelarzy, którzy umieli wydrążyć barcie w pniach drzew. Specjalne prawa i przywileje zdobyli za czasów Kazimierza Wielkiego a sam zawód bartnika należał do elitarnych i przynoszących spore dochody. Toruń i Gdańsk słynęły w Europie z wytwórni miodów pitnych. Gwałtowny spadek spożycia miodu nastąpił w I połowie XVIII wieku, kiedy to wzrosła produkcja cukru i ta tendencja utrzymała się do naszych czasów.
Produkty pszczele stosowane są w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. A jak zapewniają pszczelarze wciąż swoją przyszłość ma apioterapia, czyli leczenie różnych schorzeń produktami pszczelimi (m.in. miodem, woskiem i mleczkiem pszczelim). Miód jest najbardziej wymownym symbolem zdrowej żywności.