Siostra Samuella, honoratka, gotuje w Dworku św. Antoniego w Olsztynie k. Częstochowy. Jest to dom rekolekcyjno-wypoczynkowy, przepięknie położony na Szlaku Orlich Gniazd. Można tu zatrzymać się na kilkudniowy wypoczynek lub wstąpić tylko na niedzielny obiad. Menu jest znakomite. Polecamy.
Składniki:
6 jajek, 2 średnie cebule, 1 marchewka, ½ selera, 1 pietruszka, ½ kg pomidorów z puszki, bez skórki, sól, pieprz i szczypta majeranku, olej lub masło (do smażenia)
Wykonanie:
Cebule pokroić w kostkę, marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej razem udusić na patelni, dodając pomidory. Gdy warzywa będą miękkie, wybijać kolejno jajka (by wyglądały jak sadzone), przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Gdy jajka będą usmażone, podzielić razem z warzywami na porcje. Podawać z ziemniakami lub ryżem.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu