S. Sylwia Hryciuk ze Zgromadzenia Sióstr Antoninek. Jest kucharką od 30 lat. Pracowała w Korbielowie, Wieruszowie i Wieluniu. Obecnie prowadzi kuchnię przy parafii Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny w Wieluniu.
Składniki:
½ kg maku, ½ kg jabłek, ½ kostki masła, 1 łyżka miodu, 1 szklanka cukru, szczypta soli, 4 lub 5 białek, 8 łyżek kaszy manny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bakalie
Wykonanie:
Mak namoczyć na noc, rano sparzyć, odcedzić i zemleć 3 razy. Jabłka utrzeć na grubej tarce, masło rozpuścić, wlać do przygotowanego maku, dodać cukier, jabłka i mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać ubitą pianę z białek, zapach i bakalie, delikatnie wymieszać. Piec 40 min w rozgrzanym piekarniku.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu