Reklama

Zdrowie

Koktajl z cukinią, natką pietruszki i kurkumą

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
·· 400 g cukinii
·· 1/2 cytryny
·· 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
·· 1 awokado (ok. 150 g)
·· 2 szczypty kurkumy

Przygotowanie:
Obierz i pokrój cukinię i cytrynę. Przeciśnij przez wyciskarkę natkę pietruszki. Wszystkie składniki zblenduj z awokado i kurkumą.

Wartość energetyczna: 334 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcz: 22 g
Węglowodany: 31 g

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2024-02-20 14:07

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Fleksitarianizm

Niedziela Ogólnopolska 35/2021, str. 54

[ TEMATY ]

dieta

koktajl

Adobe.Stock

Jest stosunkowo nowym sposobem odżywiania, coraz częściej jednak wybieranym przez Polaków.

Opiera się on na konsumpcji roślin, natomiast żywność odzwierzęca, tj. mięso, wędliny, ryby, owoce morza, spożywana jest sporadycznie, najczęściej gdy jesteśmy w gościach, na wycieczce lub w restauracji. Dla fleksitarian istotną kwestią jest świadome i racjonalne odżywianie oraz odpowiedni dobór produktów podczas zakupów. Dlatego jeśli już korzystają z wyrobów mięsnych, to szukają mięsa pochodzenia ekologicznego, z prywatnych gospodarstw, wysokiej jakości. Są świadomi, że produkty mięsne ogólnodostępne w sklepach są bardzo niskiej jakości, nafaszerowane chemicznymi dodatkami, a procentowa zawartość czystego mięsa jest w nich znikoma – przewagę mają białko sojowe, glukoza i skrobia modyfikowana. Fleksitarianie stawiają na profilaktykę chorób metabolicznych, rezygnując z codziennego jedzenia tego typu żywności. Spożywają natomiast spore ilości warzyw i owoców w każdej postaci: surowe, gotowane, pieczone, w formie soków czy koktajli. W ich jadłospisie obecne są zboża pełnoziarniste, kasze, płatki i pseudozboża, takie jak komosa ryżowa czy amarantus. Spożywają białko roślinne pochodzące z roślin strączkowych, takich jak fasola, soczewica, ciecierzyca, groch. Wybierają również nabiał zwierzęcy oraz produkty roślinne zastępujące go, tj. śmietany i jogurty, mleka roślinne. Często sięgają po orzechy, nasiona, oleje roślinne, awokado, oliwki, jaja, świeże przyprawy i zioła.

CZYTAJ DALEJ

Zapowiedź - #PodcastUmajony na naszym portalu już od 1 maja!

2024-04-28 07:35

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

#JezusowaKardiologia

Mat.prasowy

Zapraszamy na codzienne refleksje maryjne przygotowane dla naszego portalu na maj 2024 r. przez ks. Tomasza Podlewskiego.

Startujemy 1 maja 2024 roku, zaraz po północy. Do usłyszenia!

CZYTAJ DALEJ

Prymas Polski podczas uroczystości odpustowych ku czci św. Wojciecha: chcemy z nadzieją patrzeć w przyszłość

2024-04-28 13:12

[ TEMATY ]

abp Wojciech Polak

PAP/Paweł Jaskółka

„Przyzywając wstawiennictwa św. Wojciecha chcemy, w tych bardzo niespokojnych czasach, patrzeć z nadzieją w przyszłość - z nadzieją dla Polski, z nadzieją dla Europy, z nadzieją dla całego świata” - mówił Prymas Polski abp Wojciech Polak witając przybyłych na trwające w Gnieźnie uroczystości odpustowe ku czci św. Wojciecha.

Nawiązując do hasła przewodniego tegorocznych obchodów „Służyć i dać życie - pielgrzymi nadziei”, abp Wojciech Polak wyraził przekonanie, że główny patron Polski może być i dla nas szczególnym przewodnikiem i orędownikiem.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję