Reklama

Z naszej kuchni

Staropolski obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Barszcz zabielany

Przepis na 6 porcji

6 szklanek wody (stołowej lub oligoceńskiej), 2 łyżki czystego smalcu, pęczek włoszczyzny, 3 duże czerwone buraki, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka mąki, kilka łyżek mleka, 1 ząbek czosnku, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, sól, cukier, mielony pieprz, ocet ziołowy lub winny (może być ocet jabłkowy), kapelusz suszonego borowika.

W litrze wody (4 szklanki) gotujemy włoszczyznę z dodatkiem smalcu, z liściem laurowym, ziarnistym pieprzem i zielem angielskim. Obrane, rozdrobnione buraki zalewamy pozostałą wodą (2 szklanki), dodajemy łyżkę octu, po dużej szczypcie soli i cukru i gotujemy na niewielkim ogniu - wywar powinien być bardzo esencjonalny.
Oba wywary cedzimy i łączymy, wrzucamy grzybek, zagotowujemy. W zimnym mleku rozprowadzamy mąkę, łączymy z barszczem, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu przez 2 min, by mąka straciła smak surowizny. Barszcz odstawiamy z ognia, wlewamy spienioną śmietanę i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
Barszcz możemy podać z ziemniakami z wody, obficie polanymi tłuszczem i posypanymi zieleniną, z ugotowaną na sypko grubą fasolą, z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z ziemniakami smażonymi z cebulą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Omlet z zasmażanymi ziemniakami

Przepis na 3 porcje

5 jaj, 4 łyżki mleka lub słodkiej śmietany, 1 łyżka tłuszczu (może być smalec), 1 cebula, 2 szklanki ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 1 kopiasta łyżka siekanej zieleniny, sól, pieprz, szczypta mielonej słodkiej papryki.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się lekko zrumieni, dodajemy pokrojone w niezbyt grube plasterki ziemniaki. Składniki podsmażamy, często mieszając. Gdy ziemniaki lekko się zrumienią, dodajemy przyprawy i zieleninę - odstawiamy patelnię w ciepłe miejsce.
Jaja ubijamy z dodatkiem szczypty soli oraz mleka lub śmietany - masa jajeczna powinna być jednolita i pulchna.
Przygotowane ziemniaki stawiamy na ogniu, zalewamy jajami i poruszamy patelnią, aby masa rozeszła się równomiernie. Patelnię przykrywamy i całość trzymamy na średnim ogniu przez 2-3 min - czas zależy od grubości omletu.
Potrawa jest gotowa, gdy jaja na wierzchu są ścięte, ale delikatne i pulchne. Omlet od razu kroimy na części, zsuwamy na wygrzane talerze, posypujemy zieleniną. Najsmaczniejszy - z dodatkiem zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym, z sałatką z pomidorów lub z inną delikatną w smaku sezonową surówką.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wenecja: Franciszek podziękował za wizytę, modlił się za Haiti, Ukrainę i Ziemię Świętą

2024-04-28 13:15

[ TEMATY ]

papież Franciszek

PAP/EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT

Na zakończenie Mszy św. sprawowanej na placu św. Marka papież podziękował organizatorom jego wizyty w Wenecji i szczególnie pamiętał w modlitwie o Haiti, Ukrainie i Ziemi Świętej.

Drodzy bracia i siostry, zanim zakończmy naszą celebrację chciałbym pozdrowić was wszystkich, którzy w niej uczestniczyliście. Z całego serca dziękuję patriarsze, Francesco Moraglii, a wraz z nim jego współpracownikom i wolontariuszom. Jestem wdzięczny władzom cywilnym i siłom porządkowym, które ułatwiły przebieg tej wizyty. Dziękuję wszystkim.

CZYTAJ DALEJ

Trwam w Winnym Krzewie

2024-04-23 12:03

Niedziela Ogólnopolska 17/2024, str. 22

[ TEMATY ]

rozważanie

Adobe Stock

Jakiś czas temu spotkałem mężczyznę, który po wielu latach przeżytych z dala od Boga i Kościoła odnalazł skarb wiary i utracony całkowicie sens życia. Urodził się w dobrej katolickiej rodzinie. Rodzice zadbali o jego religijną formację. Pokazali mu prawdziwe rodzinne życie, jednak już jako nastolatek zaczął się od tego wszystkiego odcinać. Spotkał takie osoby, które przekonały go, że religia to ludzki wymysł, że Boga nie ma, a Kościół i jego ludzie to zwykli hipokryci. Począł się zatracać, zaczął bowiem nadużywać alkoholu, zażywać narkotyki, prowadzić rozwiązłe życie, w niczym nieskrępowanej wolności. Porzucił dom, zrozpaczonych rodziców i związał się z towarzystwem, które wyznawało podobne „wartości”. Tam poznał swoją przyszłą żonę. Zawarli nawet sakrament małżeństwa, bo ktoś ich przekonał, że to fajna „impreza”. Dali życie trzem córkom, których nawet nie ochrzcili. Małżeństwo tego człowieka rozpadło się, a córki totalnie pogubiły się w życiu. Został sam z poczuciem przegranego życia. Postanowił ze sobą skończyć. I wtedy spotkał kogoś, kto przypomniał mu o Bogu, o sakramentach świętych, o Różańcu i zaprowadził do wspólnoty działającej w parafii, która otoczyła go miłością i modlitwą. Dzisiaj odbudowuje swoje życie, porządkuje swoje sprawy. Na jego dłoni widziałem owinięty różaniec, z którym, jak powiedział, nigdy się już nie rozstaje. Na pożegnanie przyznał, że nareszcie czerpie pełnymi garściami z Bożej miłości.

CZYTAJ DALEJ

Świdnik. Jubileusz parafii Chrystusa Odkupiciela

2024-04-29 05:51

Paweł Wysoki

40 lat temu w Świdniku biskup lubelski Bolesław Pylak powołał nowy ośrodek duszpasterski. Do tworzenia parafii i budowy kościoła pw. Chrystusa Odkupiciela skierował ks. Andrzeja Kniazia, który wraz z grupą wiernych jeszcze w 1984 r. wybudował tymczasową kaplicę, a kilka lat później świątynię.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję